09-03 Het klappen van de hamer

Afgelopen 21 februari hebben we alweer 26 kaarsjes uit mogen blazen. We hebben ’t Elfde Gebod – ‘Gij zult genieten…’ – ter harte genomen en daar ons tonnetje rond gegeten. Het lijkt nog maar gisteren dat we in een chaotische zee van zwarte shirts en vonkende sterretjes ons Ve lustrum vierden. We besloten om de vertrouwde veiling een jaartje in de ijskast te zetten en ons te wagen aan een geheel nieuwe activiteit.

Onze kneuterige voorliefde voor samen spelletjes spelen aan de keukentafel werd naar een hoger niveau getild in de vorm van een spelshow: Balagan’s Birthday Bash. Fanatiek je frikandelpiemel in de mond van je teamgenoot proberen te mikken, strippen op het podium, zoenende dispuutsgenoten…we hebben ons nooit meer verbonden gevoeld met onze mede-Platonen dan toen.

Desondanks werd zeven februari de hamer weer ter hand genomen om rake klappen uit te delen. Na maanden van acquisitielopen was er een flinke buit binnengehaald en kon Plato worden omgetoverd tot Balagan’s Auction House, oftewel een georganiseerde klerezooi. Natuurlijk mochten we niet uit de toon vallen ten opzichte van het decor. Eindelijk konden we ons een keer helemaal als onze natuurlijke zelf op een Platoactiviteit vertonen, in trainingspak.

Met Sinterkerst in ons achterhoofd gingen de opgebrachte duiten, zoals altijd, naar een goed doel. De keuze voor het doel viel dit jaar op Stichting Droomdag. Deze stichting verzorgt een onvergetelijke dag voor gezinnen waarvan een ouder ernstig ziek is. Het unieke hieraan is dat er niet alleen iets tastbaars wordt geschonken – de kosten en organisatie van de dag zelf – maar nog iets veel waardevollers:  de geweldige herinnering aan die dag.

Onze dank gaat uit naar alle organisaties die zich voor Stichting Droomdag hebben ingezet door items voor de veiling aan te bieden en natuurlijk ook onze eigen gulle Platonen die hun toch al niet zo volle zakken binnenstebuiten hebben gekeerd. Door jullie hebben we een bedrag van 3020 euro op kunnen halen. Ten tijde van het acquisitielopen stond het aantal gerealiseerde droomdagen op 116. Inmiddels zijn dat er 137! Wij zijn blij dat we ons steentje hebben kunnen bijdragen!

BOLD

De veiling is niet de enige activiteit die een jaartje op zich heeft laten wachten, er stond namelijk ook geen BOLD – Balagan Oud-Leden Dag – op de kalender. Gelukkig hebben we tijdens de lustrumreceptie volop kunnen genieten van onze ‘oudjes’ die sterk vertegenwoordigd waren. Hun aanwezigheid maakte indruk op menig familielid van huidige Balagannekes. Van verbaasde constateringen - “Een Balaganneke blijf je dus echt voor het leven” -  tot enthousiaste uitroepen - “Als ik nog jong was ging ik ook bij Balagan!”.  Ook de goede coördinatie en het naadloze verloop van diner naar borrel bleef niet onopgemerkt. “Ik heb jou nog nooit zo hard zien lopen”, riep een vader geamuseerd naar zijn dochter.

De evolutie van chaos naar georganiseerde chaos in dan ook misschien wel de voornaamste verandering binnen Balagan. Echter, tijdens de BOLD afgelopen februari werd weer eens duidelijk dat de vrouwen van toen en de vrouwen van nu op veel vlakken toch wel uit hetzelfde hout gesneden zijn. Men neme een vooral niet té actieve activiteit, een smakelijke portie voeier en een dot bier. Zie hier, de formule voor een vermakelijke dag. Na een workshop en diner bij Mi Amor stond luid meelallen met de muziek in een huifkar op het programma. Onze chauffeur hielp ons al snel uit de droom toen hij meedeelde dat het om nieuwe karren ging. Nieuwe karren zonder muziek. Maar goed ook, anders waren de nachtegaaltjes onder ons onopgemerkt gebleven. Al snel kwamen de meest prachtige symfonieën uit onze gouden strotjes. In de Prins lieten aardig wat OB’tjes zien dat ze het nog niet verleerd waren.

Vrouwen, bedankt!